12 kép a Neuchâteli-tóvidékről

2016. március 23. 10:29 - Hlavaty Tamás

Ha nem is a tízezer tó országa Svájc, de abszolút meghatároz mindent a víz, akár hó, jég, folyó vagy gleccser formájában van jelen. Ha Nyugat-Svájcra szűkítjük a kört, akkor is van bőven felfedezésre váró vízfelület a Genfi-tavon kívül.

img_7561.JPG

A csaknem Balaton nagyságú Genfi-tó nevű turistamágnestől északra, és a fővárostól, Berntől nyugatra található az a három tó által körbezárt terület, amit Svájc veteményeskertjének szoktak nevezni. Ugyanis a precíz svájciak már rég kiépítettek egy olyan csatornarendszert a szóban forgó Murteni-, Bieli- és Neuchâteli-tó között, amellyel szabályozható a vízszint, így kifogástalan a termőföld vízellátása. 

img_7563.JPG

A Biel-i tó alig nagyobb, mint a mi Velencei-tavunk, maga Biel városa pedig - ha lehet ilyet mondani - svájci viszonylatban nem egy csábító hely, pláne nem egy esős kora tavaszi napon. A település leginkább arról híres, hogy több világhírű óragyár központja található itt. A Rolex vagy a Swatch mellett

az Omega főhadiszállása is itt van, ráadásul az utóbbinak ingyen látogatható óramúzeuma is van, amely leginkább azokat hozza lázba, akik szeretnék a svájci precízió időmérő szerkezetekben megfogalmazott definícióját alaposabban megismerni.

img_7588.JPG

Nem tudsz túl sok Pink Floyd számot végighallgatni a kocsiban, mire Bielből átérsz a még kisebb Murteni-tóhoz, amit a francia nyelvű svájciak Moratnak neveznek (ebben a régióban akár egymástól mindössze néhány kilométerre fekvő településeken is nagyban változik a lakosság összetétele).

img_7569.JPG

Itt 75%-ban német anyanyelvűekkel találkozni és az óváros épületei is német hatást tükröznek. Ottlétünk idején épp egy helyi ünnepség volt, ami miatt olyan volt az egész kisváros, mintha az In Bruges című filmbe csöppentünk volna, fura jelmezekbe öltözött gyerekkel a középkori díszletek között.

img_7566.JPG

A tópart már kevésbé szürreális. Kristálytiszta víz, hattyúk, kacsák, barátságos macskák, néhány kósza horgász, aki megörült annak, hogy tisztul az ég. 

img_7567.JPG

A térség legnagyobb vízfelülete azonban a Neuchateli-tó, aminek körbekocsikázása az összes cukibomba falu érintésével nagyjából egy egésznapos túrát jelent.

De az egzotikus Neuchâtel is tartogat egy napnyi izgalmat az idetévedőknek.

img_7562.JPG

Van itt chateau a domb tetején, ahonnét remek rálátás nyílik a városra és a tóra. Jó időben a tavat körülölelő, szerényebb fizikai adottságokkal bíró Jura-hegylánc mellett a távolabb nyújtózkodó Alpok is gyönyörűen látszanak, pláne ha valaki a város fölé merészkedik és a szőlőültetvényekről néz szét a régióban. 

img_7559.JPG

Aztán van itt Dürrenmatt Centre, a modern dráma egyik meghatározó figurája ugyanis itt élt és hunyt el - háza ma múzeumként funkcionál. Az egyetem miatt sok a fiatal, a különböző nációk pedig látszólag teljesen jól kijönnek egymással.

img_7565.JPG

Egy kis street artba is bele lehet futni. Ez például akár Berlinben is lehetne...

img_7564.JPG

Ha kedveseddel érkezel, villanthatsz neki 2 mázsás plüsst, amit kis szerencsével ez a szimpatikus fiatalember ad majd át.

img_7568.JPG

Aztán lehet továbbautózni. Például Bern és Gruyéres felé...

img_7558.JPG

 

Még több friss svájci levegőért irány Montreux és Interlaken.

A követők között szeretet és megbecsülést sorsolok ki: Facebook

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tizen2.blog.hu/api/trackback/id/tr588511192

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zuzzer 2016.03.24. 13:08:41

Sikerült a lexarabb idôben felénk tévedned.

Hlavaty Tamás 2016.03.24. 15:39:02

@zuzzer: Sebaj, ennek is megvan a szépsége, nem bántam annyira :)
süti beállítások módosítása