12 kép Sintráról és Európa legszéléről

2017. február 20. 14:16 - Hlavaty Tamás

Portugál kitérő - 3. rész

A Cabo da Roca az európai kontinens legnyugatibb pontja, vagyis a kontinens vége és mindössze másfél órára fekszik Lisszabontól. Van még jó hír: valahol a kettő között található Sintra, amit még egy rövidebb lisszaboni tartózkodás idején is nagy hiba lenne kihagyni. 

img_9465.JPG

A Rossio állomás Lisszabon Keleti pályaudvara, csak a belvárosban található és több a díler a környékén. Innét indulnak 20 percenként járatok Sintra városkában, ami önmagában nem egy kihagyhatatlan célpont ebben a kihagyhatatlan célpontokban tobzódó kis országban, de ha elindulunk a Serra de Sintra erdőségbe ágyazott paloták felkutatására, hamar rájövünk, hogy ennél hosszabb utat is érdemes lenne megtenni ezért a látványért. A dílerektől így nem kell semmit venni: a Sintra-túra önmagában egy elképesztő trip.

img_9466.JPG

Az egykori királyi rezidenciára minden klisé igaz, ugyanis tényleg olyan, mint egy elvarázsolt erdő, tele szürreálisan eklektikus rezidenciákkal, kertekkel és palotákkal. Ez az UNESCO Disneyland tényleg rabul ejti a legszőrösszívűbb turistát is, egy idő után azt várná az ember, hogy az egyik bokorból maga Mickey egér bukkan elő és mondja portugálul, hogy keziccsókolom, miközben Mary Poppins a nyakában ül és Sangriát iszik.

img_9469.JPG

Persze a központban is érdemes eltölteni néhány percet, de az igazi kaland a hegyen kezdődik, amire akár gyalog is felmászhatunk. Sintrához közel még cuki házakat találunk, de ezek hamar elfogynak éa a Pena palotáig csak az aszfaltút mellett lehet zarándokolni, ami a buszok és száguldó tuk-tukok mellett nem a legmeghittebb túraútvonal. 

img_9468.JPG

Cserébe készülhetünk a látványra, ugyanis minden kanyarban más szögből rajzolódik ki előttünk a portugál cifra palota kontúrja, és minden szögből epikus látványt nyújt ez az építészeti eye candy, ami egyszerre reneszánsz, mór, gótikus... a lista hosszasan folytatható. 

img_9467.JPG

Érdemes napnyugtára időzíteni az érkezést, a látvány pompás, szóval nagyon kell vigyázni, hogy hirtelen felindulásból ne kérd meg a csajod, vagy valaki más kezét, aki épp a közeledben van. 

img_9464.JPG

Idő hiányában nekünk sajnos csak a Pena palota fért bele, de az épületet körülvevő parkkal együtt (amely további kis kincseket rejt) ez is remek délutáni program, pláne ha tovább indulunk, ugyanis újabb fél óra zötyögéssel

a világ tetejéről a világ végére is eljuthatunk.

img_9462.JPG

A Cabo da Roca az európai kontinens legnyugatibb pontja - aki ennél is közelebb szeretne kerülni egy személyi igazolvánnyal Amerikához, annak egész az Azori-szigetekig kell repülni.

img_9470.JPG

Utálom ezt a kifejezést, de itt valóban ez jut eszébe az embernek: drámai. A hatalmas sziklafal tetejéről nézni, ahogy a vad Atlanti-óceán kóstolgatja a sziklákat egész kivételes élmény, amit ezer szelfibot sem tud elrontani. És a "no photo, szinyor" turisták sem, akikre nagyon élénk hatással volt a nyugat szele.

img_9461.JPG

Arra is vigyázni kell, hogy itt se kérd meg ismét a csajod kezét. Alternatív megoldás lehet a lakat.

img_9459.JPG

Az óceán őrével sem érdemes packázni.

img_9463.JPG

Ottlétünk idején volt egy jókora csoport, akik a kövirózsákon ülve meditáltak... biztos valami exkluzív csí van a hegyoldalban, de ha engem kérdeztek, a legjobb, amit itt tehet az ember, hogy a hatalmas víztömeg felé fordul és hosszasan masszíroztatja a szemét a nagyon nagy kékséggel.

img_9460.JPG

 

Még több portugália:

Lisszabon / Hospital de Bonecas

 

Még több mediterrán kontent:

BariTaormina és Catania / Szirakúza / Puglia / Matera

..............................................

Ne maradj le, kövesd a tizen2 oldalát!

FACEBOOK

INSTAGRAM

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tizen2.blog.hu/api/trackback/id/tr8712072965

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása