12 kép Bariról

2016. május 31. 11:03 - Hlavaty Tamás

Bari olyan, mint Barcelona és Nápoly eltitkolt gyermeke. Egy szegény régió nyüzsgő központja, ami sok szempontból gazdagabbnak tűnik, mint néhány nyugati város. Errefelé súlyos az élet, mégis könnyűnek tűnik. Íme 12 bizonyíték. 
img_7942.JPG

Bariban él az élet, ahogy József Attila mondaná. A tengerparton polipokat csapkodnak a földhöz a halászok, a pincér élő rákot hoz ki tálcán, hogy mehet-e a fazékba, rengeteg nyers hal és tengeri sün kerül terítékre. Az óváros olyan, mint Nápoly semmihez sem hasonlítható útvesztői, de a pálmafákkal szegélyezett tengerpart egész más hangulatot áraszt. Természetesen itt is robogóval járnak még wc-re is, úgy tűnik, hogy kivétel nélkül mindenki cigizik a 8 évesektől a nagyobb kutyákig. Vacsi szigorúan fél 9 után, addig csak a turisták bohóckodnak. A focaccia árusoknál még éjfélkor is tömött sorokban állnak, ahogy a fagyizóknál is. Nem csoda, hiszen egy sima focaccia barese (paradicsom, oliva, oregánó) is olyan finom, hogy már emiatt megéri a másfél óra repülés. Köszi Wizz.
Az élet a piazzán van, kiöltözött csajok és udvarlóik kavarognak a fülledt éjszakában, mint a halak a sekély tengervízben. Mindenki kiabál, egy csendbohóc fél perc alatt idegösszeomlást kapna. Azt mondják, Olaszország Róma fölött csak antipasti az igazi életérzéshez. Igazuk van.
img_7952.JPG
Egy vidám halász mutatja a portékáját. A polip kevésbé vidám.
img_3867.JPG
Erről a jószágról nem is beszélve, aki este már valamelyik "fruttidimáréra" szakosodott étteremben végzi friss előételként.

img_7950.JPG

Ahogy a helyi tengerparti településeken, itt is a víz mellett és az óvárosban koncentrálódik az élet, ahol igazán autentikus figurák bukkannak fel. Van, aki épp munkába indul...

img_7949.JPG

...és van, aki pont letudta a műszakot. 

img_7944.JPG

A történelmi városrészben minden második sarkon akad egy szentély, szeretnek az erkélyről nézelődni és a mosás úgy tűnik nemzeti sport, aminek köszönhetően a masszív galambszagot mindig a frissen mosott gúnyák illata nyomja el.
img_7945.JPG
A templomok előtti tereken focizó gyerekek kliséje sem alaptalan.
img_7954.JPG
Egy tipikus kapualj. Legszívesebben az összeset befotózná az ember. Mindegyik egy külön kis univerzum. 
img_7957.JPG
A helyi mammák hétvégén, délelőttönként kiülnek a ház elé és a régióra leginkább jellemző orecchiette tésztát készítik. A fürge ujjak úgy gyártják a finomságokat, mint a gép, hogy három perc főzés után végül valami finom raguval összeforgatva végezzék a kis kagylótészták. A pugliai konyhára egyébként az egyszerűség jellemző: néhány alapanyag, napérlelte zöldségek, pár órája még ficánkoló halak és ugyebár a pórul járt polipok, akikkel fent már találkozhattunk.
img_7958.JPG
A sziesztát szigorúan tartják. Sokan akkor is, amikor már rég vége.
img_7953.JPG
"Ciao Lorenzo. Este itt. Előtte kajálhatunk fél 10 körül valami szén-hidrátot."
img_7943.JPG
Az igazsághoz tartozik, hogy igazán jó strandokért már utazni kell picit, de Puglia rengeteg lehetőséget kínál azoknak, akik azzuro tengerben szeretnének fürödni egy kevésbé zsúfolt helyen. Például... de erről később.
Gyere oda is: Facebook
Vagy nézz szét a kimaradt jelenetek között: Instagram
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tizen2.blog.hu/api/trackback/id/tr438761826

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása