12 kép Isztambul lakóiról

2016. február 21. 22:37 - Hlavaty Tamás

Isztambult lehetetlen 12 képben megfogalmazni, ezért a következő pár tematikus bejegyzés erről a hangyabolyra emlékeztető megapoliszról szól majd. Elsőként jöjjön néhány arc és tarkó a 14 millióból.

img_7212_1.JPG

14 millió lakos. Egészen elképesztő szám, és sokak szerint ez már rég nem reális, ugyanis a menekültekről nincs adat, a vidékiek pedig feltartóztathatatlanul érkeznek a jobb lehetőségekkel kecsegtető világvárosba. Mondani sem kell: ennyi embert nem bír el Isztambul, pláne, hogy történelmileg nem ilyen tömegre rendezkedett be:

az első világháború kitörésekor még alig több, mint 1 millió ember élt itt, a ’80-as években 3 millió, de a rá következő 10 évben csaknem megtriplázódott a népesség, egyre intenzívebb lett az országon belüli népvándorlás, most pedig a hatalmas agglomerációval együtt már 14 millió felett járunk. Ez gombócból is sok.

Nem csoda, hogy a város állandóan be van állva, mint egy Kosmodiskért kiáltó derék, a jellegtelen, új építésű lakónegyedek sem bírják felszippantani az elképesztő embertömeget.

Turistaként mindebből nem sokat érezni. Persze úton-útfélen rengetegen vannak, de mindez hozzátartozik az életérzéshez, a tömegből pedig így is rendre kivillan egy-egy alak.

img_7200.JPG

Például a Galata híd királya. A város szívében található ikonikus hídról olyan lazán horgászik egy kisebb hadseregnyi rabsic az Aranyszarv-öböl kapujában, mintha csak egy tiszai holtágnál lennének. Nagyjából ez az első dolog, amit minden turista rommá fotóz.

img_7201.JPG

A jólét nem jellemző a lakosság nagy részére, úgyhogy megoldják ők a divatozást okosba. A hamis, kamu és kamionról leesett cuccok Mekkájában, ahol olcsóbb egy játék Ray Ban szemüveg, mint egy sör a kocsmában, talán nem is olyan meglepő. 

img_7207.JPG

Amíg apuka a frissen vásárolt selfie-bottal foglalkozik a fekete szemű kissrácnak van ideje nézelődni a hajón. A török igazi kereskedő nép, a vérükben van a kacatok szeretete, státusztól függetlenül. 

img_7206.JPG

Nagyi hazavágta a tökéletes Taft reklámfotómat. Sebaj.

img_7210.JPG

Ez a kép Afrikában is készülhetett volna. Ott a folyóból viszik a vizet az asszonyok, itt a nyilvános kútról a város kellős közepén. .

img_7205.JPG

Romantikázás a Sultanahmet negyedben. A mecsetek minden love story-hoz tökéletes hátteret biztosítanak, épp ezért duplán megrázó, hogy a legnevesebb isztambuli építmények árnyékában robbantottak idén, ezzel 10 turista halálát okozva.

img_7211.JPG

Imádkozni csak tiszta lábbal,

img_7204.JPG

és tiszta lélekkel.

img_7209.JPG

Gengszterek? Falafel árusok? Munkanélküliek? Használtautó kereskedők? Hentesek? Medvevadászok? Medvék?

img_7233.JPG

"Rossz kerületbe jöttél, köcsög!"

img_7208.JPG

4 a 4 ellen a parton. Nem messze mellettük helyiek sütik a frissen fogott halakat és készítenek pár száz forintnak megfelelő líráért olyan király szultán szendvicset, hogy a hal adja a másikat. Nem kell mindig étteremben zabálni, hibátlan dolog kiülni a partra és falatozás közben nézni az isztambuli naplementét.

Utazásból és fotóból sosem elég? Kövess Facebookon is! 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tizen2.blog.hu/api/trackback/id/tr928402238

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Török valóság 2016.02.22. 10:24:43

| Hegyes Dóra | A török kultúra és az ország szeretete már ovis korom óta behálózza az életemet. Négy éves voltam, amikor nagypapám megtanította nekem, hogyan kell törökül azt mondani, hogy kérek egy doboz cigit és álmatlan éjszakáimon az esti mesék...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ursus artos 2016.02.22. 10:46:05

Semmi rabul ejtő nincs a képekben.

átlátó 2016.02.22. 11:35:48

@ursus artos: ...nem akarnék veled vitatkozni, ezért egyszer majd vedd magad és utazz...ne csak a Nagy Bazárig, de már az is megéri. Aztán ha befejezted a "máriahilferezést" és a részletekben is el tudsz merülni, - ehhez kellett olyan 30 alkalom. Akkor megérted, a képeket is...Bizánc, Konstantinápoly, Isztambul...
Amúgy másik kedvenc városom Amszterdam, nincs ebben semmiféle anomália. :D Jut eszembe... a törököket ott a hazájukban jobban kedvelem, mint mondjuk Bécsben. ( Például ne az Ottakring egyik echte török boltjának zöldség-gyümölcs reszortosa sértődjön most, - ő például a Bosnyákon is hosszan integrálódott.. Sértődjenek azok, akik azt akarják, ami ott van...cserében én sem akarom ott azt, ami itt van. Nem az identitás megőrzéséről beszélek. )

hybe 2016.02.22. 11:49:13

@átlátó: A személyeskedés helyett koncentráljunk a fotókra. Attól eltekintve, hogy én is bejártam az általad említett helyeket és a fenti fotókon látható városrészeket is, ezek a fotók tényleg semmitmondóak. Közönséges turistafotók. Engem sem ejtettek rabul. Legalább a vágásokra figyelt volna a fotók készítője, mert fejet leharmadolni szarvashiba.

átlátó 2016.02.22. 22:47:25

@hybe: :D Köszönöm, hogy szakmai szempontokat is figyelembe vettél. Zárójelben. ( Ha most megénekelném, hogy milyen "produkciókban" álltam a kamerák mögött, belebonyolódnánk abba, amibe nem szeretnék.. Oda jutnánk el, hogy kinek a nagyfaterja volt jobb gőzmozdonyvezető, vagy űrhajóspilóta már a II. VH-t megelőzően. :D )
Függetlenül attól, hogy ezek "csupán valóban turistafotók és valóban nincs alatta hogy HSC, vagy valami ilyesmi agydobás, ez tényleg csak egy maszek, műkedvelő, egy turista beszámoló szerű blog...szóval ahogyan csak ordas hibák esetén nyelvtannácizok, úgy csak ott érdemes szakmai izélkedésbe belebonyolódni, ahol olyan kiegészítők vannak, hogy HSC meg hasonló lófaszságok...nem érdekel, hogy ezt inkább operatőrök teszik tök fölöslegesen a nevük után, mint fotóriporterek.. Ennyit a kamera mögöttiségről, a "látásmódról" a pillanatról. Ez a manus itt mint blogszerző, nekem adott olyan hangulatot, amiket csak olyanokban tud fölidézni, akik amikor ott jártak,, nem szakmázták túl a dolgokat...egyszerűen élvezték azt, amiben benne voltak.. Hangulat. Nem szakma. Emlékek. Szarok a szakmádra. Kulturáltan ismertettem az álláspontomat, ha már megtiszteltél a szakmaiságoddal egy műkedvelő blogszerzővel kapcsolatban. Olyan fölösleges ez, mint a Pierot nevű fazon és egyéb más elemek okoskodása mindenféle sitt dalversenyeken...holott ott valóban elég az, hogy jobbra, vagy balra. Egyik mehet haza, a másik később...ebből kikövetkeztetheted azt is, hogy elég sok ilyesmi helyen is megfordultam. nem nézelődőként, mint Isztambulban és sokszor. A nő fejét valóban "levágta" ezen ne is rágódjunk tovább, már tudod miért... a padon ülő pár mellett pedig akár én is elmehettem... a vízhordó asszonyoknak sem látom a fejét, a seggük viszont törökösen asszonyos. Dikkmá. :D A szemem fáradt el. pedig elég retkes a sarkuk.
süti beállítások módosítása