12 kép Isztambul állatairól

2016. február 23. 23:55 - Hlavaty Tamás

Isztambul gyakorlatilag egy gigantikus állatmenhely. Az emberi faj 14 millió képviselője él itt (ezt a témát az előző bejegyzésben jártam körül), és ehhez jön nagyjából 150 ezerre becsült kóbor négylábú. Nélkülük szinte már elképzelhetetlen lenne a török megapolisz és környéke. 

img_7255.JPG

Én személy szerint nem jártam még olyan mecsetnél, ahol ne lett volna legalább néhány kóbor macska. A muzulmánok nagy tiszteletben tartják ezeket az állatokat, állítólag a Prófétát egyszer meg is mentette egy macska a kígyómarástól, és olyan mondás is van, miszerint

ha megölsz egy macskát, egy mecsetet kell építened cserébe. Elnézve a mérhetetlenül sok török mecsetet városszerte, ez nem túl jó hír a nyávogó lényeknek.

img_7258.JPG

Nem csak a mecsetek árnyékában találkozhatunk a rendkívül fotogén állatkákkal: a kávézók, ruhaboltok és sima lakások előtt egyaránt találni kis tálkába rakott olcsó macskaeledelt és vizet. Épp ezért sok helyinek gyakorlatilag saját kutyája vagy macskája van, csak épp nem a lakásában, ahol a jószág befekhet vasárnap reggel az ágyába.

Ezek a név nélküli utcai harcosok rendkívül szabados életet élnek annak minden előnyével és hátrányával.

img_7248.JPG

Bár úgy tűnik, hogy a kóbor állatok egész jól alkalmazkodtak a körülményekhez, azért nem volt mindig idilli a helyzetük. Egy 2012-es kormányrendelet szerint például a városszéli parkokba szállították volna őket, ami az állatvédők heves tiltakozását váltotta ki, akik nem szerették volna, hogy megismétlődjön egy gyalázatos, 1910-es eset. Ekkor egy elhagyatott szigetre deportáltak egy csomó állatot, és táplálék híján hamar megindult egy állatian kemény Legyek ura.

img_7253.JPG

Bár hallani sztorikat arról, hogy néhány keményvonalas eb olykor megkerget pár gyanútlanul sétálgató állampolgárt, azért ez elég ritka eset. Mondjuk úgy: 150 ezerből akad egy-két betyár.

Ezek a fotók is inkább azt mutatják, hogy egy non-stop szieszta a cuki bolhazsákok élete. Mondjuk őket senki sem kérdezte...

img_7259.JPG

A Herceg-szigeteken hasonló a helyzet, csak ott lovakkal bővül a felhozatal. Büyükadáról külön bejegyzésben mesélek hamarosan, addig is itt van néhány paci, akik még mindig jobban élnek, mint négy éve távoli bosnyák rokonaik (a kapcsolódó bejegyzésért katt ide).

img_7257.JPG

img_7252.JPG

Az idilli kis szigetcsoport felé tartó hajókat egyébként úgy kísérik a sirályok, mint valami repülő hiénák, ugyanis a furfangos madarak megszokták, hogy kenyeret dobálnak ki a fedélzetről, így az ügyesebbek már a levegőben lakmározhatnak, miközben a turistáknak is jut ügyességi feladat: jó pillanatban lencsevégre kapni az elegáns szárnyasokat.

img_7254.JPG

Isztambuli rokonaik hanyagolják a testmozgást, inkább átgondolják az esti programot.

img_7251.JPG

Ezt a labradort szemmel láthatóan elálmosította a látvány. Hiába, a helyiek ritkán értékelik, ami körülveszi őket. Most épp nyüzsgő városokról álmodik a szigetlakó.

img_7256.JPG

A macskák imádják a dokkot, ugyanis mindig akad egy kis potya hal nekik, amivel elszórakozhatnak.

img_7250.JPG

Eközben Jumurdzsák Párizs meghódítását tervezgeti egy utazási irodában. 

img_7247.JPG

Utazásból és fotóból sosem elég? Kövess Facebookon is!  

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tizen2.blog.hu/api/trackback/id/tr988408850

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása