12 kép a nyári Gemencről

2016. február 15. 16:42 - Hlavaty Tamás

Persze, remek dolog a makulátlan szlovén hegyekben túrázni, vagy fákba kapaszkodni a Magas-Tátra csúszós túraösvényein, de aki csak azért szeretne fák közé menekülni, mert erdő van odabent, annak nem kell külföldre zarándokolni. A Gemenc mindössze 2 órányi autóútra fekszik Budapesttől, és semmihez sem fogható élményt nyújt.

img_1908.jpg

Nagyon nehéz 12 képben átadni, mennyire varázslatos hely a Baja és Szekszárd között elterülő ártéri erdő, ami nem csak Magyarország büszkesége - európai viszonylatban is egy kincsesláda. A Duna és a Sió állandóan mozgásban tartja a területet, árvízkor új csapásokat, belső tavakat alakít ki, így olyan érzése van az embernek, mintha Tarkovszkij Stalkerében lenne – sosem térhet vissza pontosan ugyanarra a helyre. A Gemenc egy külön kis univerzum.

img_1844.jpg

A szláv eredetű Gementz név egyébként már 1740-ben felbukkant egy térképen, jelentése szérű. Ez egy olyan terület a mezőgazdaságban, ahová a gabonát hordják.

img_1938.jpg

A bajai Kádár-sziget például nyáron tökéletes hely egy idilli hétvégéhez. A Duna-part remek hely sátrazáshoz, ha sikerül megoldani az odajutást. Közben a telihold gyönyörűen világítja meg a terepet, kevés helyen esik ilyen jól egy hűsítő fröccs, amihez a szarvasok bőgése szürreális soundtrack.

img_1887.jpg

Apropó szarvasok: a térség a hatalmas gímszarvasokról híres. Aki szerencsés, egész csordákat láthat, amint vonulgatnak asszonypajtást keresni. A vadászok legnagyobb örömére, akik szép számmal érkeznek jobb gazdasági fejlődésen keresztülment országokból, és fizetnek vaskos összegeket a Gemenc Zrt-nek. Nekem sajnos nem sikerült lencsevégre kapni egyetlen daliás állatot sem. Cserébe itt egy gomba:

img_1980.jpg

A szarvasok mellett számtalan ritka állat bujkál a táplálékban gazdag vizek környékén, a dús aljnövényzetben, ami bujább, mint egy mázsa Victoria's Secret modell. Van itt hód, vidra, rengeteg őz, vadmacska, a vaddisznók pedig úgy bandáznak, mint brit legénybúcsúsok a Kazinczy és az Akácfa utca között.

img_1967.jpg

A növényekről nem is beszélve, melyek beazonosításához vagy 7 búvárzsebkönyvre lenne szükség. És persze halak, madarak és halakra vadászó madarak. 

img_1896.jpg

A lúdláb itt egész mást jelent.

img_1942.jpg

Én nyár végén jártam itt, Bajáról támadtunk, de csak fényképezőgéppel lőttünk az állatokra. Például erre a békés békára, akiről ekkor épp egy fekete gólya álmodozott valahol a dzsungelben. 

img_1958.jpg

Fun fact: az ország legnagyobb kerületű fája is itt található. A csomoros fekete nyár 12 méter kerületű, négy sarjból áll, de a közös gyökérszerkezet miatt ez egy törzsnek számít. Nem egyszerű megtalálni ezt a szép szál Entet. Nem is próbálkoztunk, hogy maradjon kaland legközelebbre is.

img_1890.jpg

Mindenképp ajánlott a nappal együtt ébredni, a hideg harmat és a lágy fények ugyanis bőven kárpótolnak mindenért. A fotón @regulartakes látható, aki napi szinten jelent az erdő mélyéről megbabonázó képeivel. Minden tisztességes Insta felhasználónak illik követni őt!

img_1917.jpg

És ha már napkelte, a napnyugta is legalább ilyen pompás. Csak ajánlani tudom mindenkinek, hogy ajándékozza meg magát egy kis Gemenccel. Garantálom, hogy sosem szabadul!

img_1900.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tizen2.blog.hu/api/trackback/id/tr478390286

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása