12 kép Isztambul beszélő helyeiről

2016. február 25. 20:32 - Hlavaty Tamás

Bár nehéz olyan helyet találni a 14 milliós Isztambulban, ahol ne lenne legalább 3 és fél ember egy négyzetméteren, azért nem lehetetlen feladat. Íme 12 kép Ázsia és Európa kapujából, melyeken a falak, kövek, tornyok és hajók mesélnek.

img_7224.JPG

Isztambul kisgömböc módjára kebelezi be környezetét. Hiába, a rengeteg embernek és állatnak kell a hely, épp ezért komoly gondokkal néz szembe a város és a lakosság egyaránt. Ha betelik a pohár, tüntetnek, ahogy akkor is tették, amikor az utolsó megmaradt zöld területek egyikét, a Gezi parkot tervezték ledózerolni, hogy egy jó kis Westendürüm plázát húzzanak fel a helyére. Mindez 2013-ban volt, a békésnek szánt demonstrációt végül könnygázfelhő nyelte el.

img_7232.JPG

A tüntetések mellett a terrorfenyegetettség az, amiért mostanában a török városról olvashatunk, ugyanis nem csak a fővárosban, Ankarában robbantottak szélsőséges iszlám merénylők, hanem Isztambulban is, ráadásul a turisták fő célpontjánál, a Sultanahmet negyednél, ahol a Kék mecset és a Hagia Szophia, vagyis a világ leghíresebb vallási zarándokhelyei közül kettő is található.

img_7227.JPG 

Ha mindezt félre tesszük, egy igazi világváros fedi fel arcát előttünk, ami gyakorlatilag a történelem során végig egy átjáróház volt, és ha valami jellemző a törökökre (vagy inkább isztambuliakra, mert itt élni külön életforma), az az, hogy mindig alkalmazkodtak a körülményekhez, akár Bizáncnak, akár Konstantinápolynak hívták lakhelyüket. Nyugati szemmel emiatt minden kaotikusnak tűnik, de ők átlátják a dolgokat.

img_7228.JPG

A helyieknek láthatóan nincs sok mindenük, de amijük van, azzal tudnak bánni és ez nagyon fontos tanulság, amit érdemesebb hazahozni, mint egy Nagy bazárban vásárolt teakészletet.

Nyugat-Európához képest minden rendkívül olcsónak tűnik, egy friss perec 100 forint az utcai árusnál, kiváló szendvicseket lehet venni úton-útfélen, és bár nem szeretik különösebben az összegeket kiírni, hogy rátehessenek egy kis extra jattot az árra, még így is bőven jól járunk fizetéskor.

Hogy milyen profin maxolták ki az idegenek lehúzását, arra remek példa a kefe-elejtő cipőtisztítók trükkje: mikor elmennek egy turistának látszó objektum mellett, jól láthatóan és hallhatóan leejtik a földre a segédeszközt. Majd amikor a derék turista utánuk viszi azt, hálából azonnal nekilátnak a suvickolásnak, legyen szó makkos cipőről vagy Nike Roshe-ról. Persze ekkor már a markukat is tartják. A játék neve: túlélés.

img_7225.JPG

Legénybúcsús csapatoknak még így sem ajánlott desztináció Isztambul, ugyanis a muzulmánok nem arról híresek, hogy olcsó szeszeket osztogatnának a turistáknak, hogy azok kúszva-mászva közlekedjenek a kóbor macskák tálai között. Azért a boltokban normál áron lehet sört kapni, amit a Galata torony lábánál jól esik elszopogatni a kellemes esti időben a helyi vagányokkal. Vagy Kadiköy hipster kocsmáiban és kávézóiban. A legmenőbb negyed nagyjából olyan funkciót tölt be, mint Berlinben Kreuzberg. Ha nem feltétlenül az óváros környékén keresnél szállást, mindenképp érdemes itt körülnézni és megismerni a város fiatalosabb arcát.

img_7231.JPG

Az ázsiai oldal egyébként nem sok izgalmat tartogat, de a víz felől gyönyörű arcát mutatja meg. Az isztambuli kirándulások egyik fénypontja a Boszporusz hajótúra, ami nagyjából 2-3 budapesti vonaljegy árának megfelelő összegből oldható meg, és amellett, hogy több víz felé néző épületet egész más perspektívából látszik, arról is remek képet ad, milyen hatalmas valójában ez a város, amely 2 kontinens között nyújtózik túl a takaróján.

img_7221.JPG

A hajós túrát érdemes estére időzíteni, ugyanis naplementében kevés város veri Isztambult.

Ahogy a lemenő nap utolsókat rúgó fényei sötét kontúrt rajzolnak a mecsetek köré, miközben a víz szállítja a müezzinek hangját... na, valami ilyesmi miatt hívják mesés keletnek ezt a régiót. 

img_7222.JPG

És ha már a vizeknél tartunk: a tengeren is pont olyan nyüzsgés van, mint a történelmi városrészben.

img_7226.JPG

Bárhol kukucskál ki az ember, egész biztos lát majd egy mecsetet.

img_7234.JPG

A dervisek sírjai sem mennek ritkaságszámba. A magukat eksztázisba táncolók azóta már a túlvilágon pörögnek.

img_7229.JPG

A látkép felülről pedig elég meggyőző ahhoz, hogy akár egy hosszú hétvégére is felkerekedjen az ember, ha koszosnak érzi a cipőjét...

img_7230.JPG

Utazásból és fotóból sosem elég? Kövess Facebookon is! 

Még több Isztambul? Ismerd meg a helyi arcokat, vagy a kóbor kedvenceket!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tizen2.blog.hu/api/trackback/id/tr798412198

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása